четвер, 15 квітня 2021 р.

Дистанційне навчання. Громадянська освіта. 10 клас


Тема: Як корупція краде можливості                                             13.04
Коррупция infographic иллюстрация вектора. иллюстрации ...



Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щороку 9 грудня, починаючи з 2004 року. У цей день в 2003 році в Мексиці була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції.
Метою встановлення цього Міжнародного дня, як зазначено в резолюції ГенеральноїтАсамблеї ООН, було поглиблення розуміння проблеми корупції та ролі Конвенції в запобіганні корупції й боротьбі з нею. У деяких країнах у цей день проходять мітинги, семінари та лекції на тему корупції.
Що таке корупція?
Слово «корупція» походить відлатинського «corrumpere» - тобто «псувати». Нині корупцію тлумачать як протиправну діяльність, що полягає у використанні службовими особами їхніх прав і посадових можливостей задля особистого збагачення.

Є різні види корупції, зокрема.
Хабарництво
Обіцянка, пропозиція або надання якої-небудь вигоди, що неналежним чином впливають на дії або рішення посадової особи
Розбазарювання
Крадіжка ресурсів людьми, наділених владою і контролем за чимось цінним
Вимагання
Примушування людини заплатити гроші або інші цінності в обмін на певні дії чи бездіяльність
Зловживання
Використання службових повноважень для надання необгрунтованих пільг чи преференцій якійсь особі або групі чи навпаки – дискримінація людини або групи задля особистої вигоди
Фаворитизм, кумівство
Надання послуг або ресурсів родичам, знайомим, друзям, однопартійцям тощо.

Тепер давайте перейдемо до реальних прикладів та спробуємо проаналізувати їх.
Проблема:
Що обрати батькові - крадіжку з бюджету як спосіб заплатити за навчання сина чи альтернативний - чесний, але довший - спосіб?
Питання:
Чому корупцію важко подолати?
Бо вона ховається під благо. «Я роблю це заради своєї родини, своїх дітей, всі б так зробили» - з такими думками розкрадають бюджетні гроші платників податків, отримують миттєві гроші та в підсумку втрачають успішну країну. Давайте розглянемо такий приклад.
Міркуємо:
• Давайте проаналізуємо наслідки кожного з варіантів вибору.
До яких негативних наслідків в перспективі може призвести рішення вкрасти бюджетні гроші?
• Відповідальність.
Розкрадання бюджетних грошей, наприклад на будівництві дороги (Стаття 191 Кримінального кодексу) – обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк із призначенням додаткового покарання позбавлення права обіймати посаду на строк до 3 років
Пошук альтернативи корупційній поведінці
Як ви вважаєте, чи був у батька інший вихід окрім крадіжки?
Давайте подумаємо, що можна було зробити інакше.
Можливі варіанти:
1. Він міг почати готуватися до вступу сина до університету наперед, наприклад, відкладати гроші, знайти додаткових вчителів для підготовки до тестування.
2. Якщо робота на державній посаді не дає можливість чесно заробляти, перейти працювати у приватний сектор, у бізнес, де своєю працею, ініціативністю та розумом заробляти гідні кошти, які дозволять мати достатній рівень добробуту.
3. Разом з сином вони могли б знайти додаткове фінансування для навчання - стипендію, грант. Або знайти додатковий заробіток для студента. Тоді син навіть більше б цінував навчання, заради якого йому довелось піти на певні зусилля.
4. Врешті-решт, якщо не вдалося накопичити гроші, батько міг позичити/оформити кредит, щоб потім поступово віддати.

Людина, яка вкрала, може так само легко все втратити. Натомість чесність і порядність людини залишаються з людиною назавжди, стають основою її ділової репутації. Це якості, які стають конкурентною перевагою, адже з чесною людиною хочеться мати справу. Її репутація з часом працює на неї, їй довіряють міжнародні партнери.  

Чому корупція становить загрозу?
Кожна людина хоче жити ліпше і сподівається на гідне життя у своїй країні. Корупція - це багатолике зло, яке набуває різноманітних форм та завдає шкоди скрізь і кожному. Чому вона позбавляє нас шансів на краще життя?

Корупція воює на боці ворога
Через корупцію армія не отримує достатньо коштів, а люди, які змушені були покинути власні будинки на сході України, не отримують належної допомоги
Корупція відлякує інвесторів
Інвестиції, які могли б створити нові робочі місця, не йдуть до країни, оскільки не забезпечено рівних і прозорих умов для ведення бізнесу, не захищено права власності
Корупція вбиває
Аварійні будівлі, які допущені до експлуатації через хабарі, призводять до загибелі людей;
нетверезі води, що відкуповуються від відповідальності, вбивають людей
Корупція зменшує шанси на освіту
Обдарована молодь обмежена у вступі до провідних ВНЗ; хабарництво викладачів ВНЗ під час іспитів та курсових робіт за гроші знижує якість підготовки фахівців
Корупція краде
Сплачені громадянами податки осідають у кишенях корупціонерів, а не спрямовуються на розбудову важливих для громадян та їхніх дітей установ (поліклінік, дитячих садків, шкіл) та надання якісних послуг населенню
Корупція має ще більш значущі негативні наслідки для суспільства: хабар непомітно, а подекуди й виразно розхитує суспільні норми поведінки й моралі.

Я не даю»: увімкнути нульову толерантність до корупції ...


Хто протидіє корупції в Україні?Презентація "Подолаємо корупцію разом!"

У нашій країні сьогодні відбуваються зміни, які дають надію на нашу спільну перемогу надкорупцією. На вулицях міст ви бачите Нову патрульну поліцію. Але непомітними залишаються нові органи, які створені для боротьби з корупцією - НАБУ та НАЗК. Саме вони мають допомогти українцям розірвати корупційні ланцюги.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ)
Займається розслідуванням корупційних злочинів високого рівня. В НАБУ працюють детективи й аналітики. Чи не скоїв злочин Президент, прем’єр, міністри, депутати, судді,керівники великих державних підприємств - це контролює НАБУ.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК)
Створює в Україні такі умови, які мають зменшувати поле, де виникає корупція. Наприклад,НАЗК займається системою електронного декларування, в якій посадовці показують своємайно, доходи та видатки. Ця інформація зберігаються в електронній базі даних НАЗК тазнаходяться у відкритому доступі в інтернеті, де їх може побачити кожен.

 Домашнє завдання: Опрацюйте матеріал до теми уроку та виконайте завдання «Як практично запобігати корупції?  Придбання жалюзі»

1. Прочитайте історію про закупівлю жалюзі для школи й виконайте завдання.
Придбання жалюзі
Під час закупівель за бюджетні гроші дуже важливо забезпечити, щоб купувалися якісні товари за справедливою ціною, щоб не було «відкатів» та нераціонального витрачання бюджетних коштів.
Для цього в Україні створено систему державних закупівель ProZorro. Це так званий аукціон «на зниження», на якому на публічні торги виставляють певний товар за стартову ціну, а потім учасники на кожному кроці аукціону пропонують нижчу ціну. Тобто ціна постійно знижується. Торги тривають доти, доки не залишиться лише один учасник, який запропонує найнижчу ціну.
У школі треба закупити нові жалюзі для актової зали. Під час підготовки тендерної пропозиції школа провела моніторинг цін на цей товар.
Фірми називали суму від 55 до 60 тис. грн. Зауважимо, що дружина директора школи працює головним бухгалтером у компанії, що також подала пропозицію.
Після того як директор закладу наголосив, що жодних «відкатів» на закупівлі не буде, ціна пропозиції знизилася до 45 тис. грн.
Урешті-решт після проведення тендеру жалюзі були закуплені за 32 тис. грн, тобто вдвічі дешевше від початкової пропозиції.
Для тієї ж актової зали потрібно було придбати звукове обладнання. На перший запит компанія-продавець вказала ціну 96 тис. грн.
Після проведення торгів на ProZorro вартість обладнання та його монтажу становила 62,5 тис. грн.
2. Дайте відповідь на питання:
• Чому в наведеному прикладі ціна на жалюзі впала удвічі?
• На які цілі можна використати заощаджені кошти?
• Чи допомагає система ProZorro боротися з корупцією та заощаджувати кошти платників податків? Як саме?
• Що таке конфлікт інтересів? На вашу думку, які мали бути дії директора щодо участі в тендері компанії, у якій працює його дружина?
3. Заповніть матрицю наслідків.

Наслідки рішення взяти участь у корупційному діянні
Для директора/посадової особи
Для школи
Для суспільства
    Позитивні
    Негативні







Немає коментарів:

Дописати коментар