четвер, 1 квітня 2021 р.

Дистанційне навчання. Громадянська освіта. 10 клас

Бюджет Запорожской области на 2020 год: основные цифры | Actual Today02 квітня                                                            10 клас, громадянська освіта

Тема: Роль держави у ринковій економіці. Навіщо ми сплачуємо податки?

Запишіть у зошит число та тему уроку, ознайомтесь з матеріалом
Добрих податків не буває.
У. Черчіль, колишній прем’єр-міністр Великої Британії
1. Функції держави в ринковій економіці

Держава в ринковій економіці виконує роль регулятора. Основні її завдання такі:
-      забезпечення справедливих цін на соціальні товари та послуги
-       функціонування соціального сектора (освіти, медицини, правоохоронних органів)
-       соціальний захист населення
-       мінімізація наслідків безробіття, інфляції, економічних криз
-     
забезпечення охорони довкілля та безпечних умов життя для населення.
Держава впливає на функціонування ринкової системи за допомогою різних нормативних актів. Економічні відносини мають будуватися з дотриманням законодавства. Інакше кажучи, держава встановлює «правила гри» для різних учасників економічних відносин.

ü  Ще однією функцією держави є забезпечення економіки потрібною кількістю грошей. Лише Національний банк країни може друкувати гроші та визначати їх кількість в обігу для забезпечення нормального функціонування економіки. За допомогою такого інструменту держава впливає на процеси інфляції, формування доходів, політику споживання та заощадження населення.
Ринкова економіка характеризується нерівномірним розподілом доходів між різними верствами населення:
 Одні члени суспільства, володіючи знаннями та досвідом, заробляють більше за інших. Інші, отримавши легально чи нелегально фінансовий капітал, отримують більші доходи від його використання, а дехто, втративши роботу, опиняється на межі бідності. Тому держава, використовуючи різні економічні важелі, намагається зменшити нерівність у доходах населення, розподіляючи їх. До таких важелів належать: 1) прогресивне оподаткування (вищі доходи населення оподатковуються за вищими ставками для подальшого їх перерозподілу на користь бідних); 2) державні трансферти (грошова допомога безробітним, знедоленим, інвалідам); 3) встановлення мінімальної заробітної плати, граничних розмірів тарифів за користування житлово-комунальними послугами та ін.
Ринкова економіка не може забезпечувати населення суспільними благами (товарами), адже вони не приносять доходів. Тому держава бере на себе зобов’язання щодо їх задоволення. Такі послуги, як підтримка внутрішнього порядку в країні, утримання армії, освіти, медичних послуг, транспортної інфраструктури та іншого, здійснюються державою.
Забезпечує виконання функцій держави в економіці уряд країни. Використовуючи економічну політику, він задовольняє різноманітні потреби населення (матеріальні, соціальні, культурні, освітні).
2. Державний бюджет, податки, напрямки видатків
Бюджет
Доходи країни
Витрати країни
— Податкові надходження;
— Адміністративні збори і платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу;
— Доходи від власності та підприємницької діяльності;
— Надходження від штрафів та фінансових санкцій;
— Доходи від операцій з капіталом, який належить державі;
— Трансферти
— Військові витрати;
— Витрати на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, підтримка сільського господарства, забезпечення зайнятості, стимулювання експорту;
— Витрати на утримання державного апарату управління;
— Соціальні витрати (на освіту, охорону здоров’я, соціальне страхування й соціальне забезпечення);
— Надання субсидій і кредитів іншим державам
Основним інструментом уряду в забезпеченні економічного добробуту населення є бюджет. Бюджет — це двостороння таблиця, у якій, з одного боку, показано доходи держави, а з другого її витрати. Він є основним фінансовим документом країни, за яким вона повинна жити цілий рік. Бюджет розробляє уряд країни, а схвалює його законодавчий орган (в Україні — Верховна Рада). Він є обов’язковим до виконання.
Відмінність між доходами і витратами державного бюджету формує сальдо. Сальдо державного бюджету може бути додатним, нульовим і від’ємним. Якщо видатки бюджету перевищують його доходи — це означає, що сформувався дефіцит бюджету; якщо ж доходи перевищують витрати — профіцит. Дефіцит вважається нормальним для державного бюджету, коли він відповідає рівню інфляції в країні. Міжнародні стандарти припускають можливість існування дефіциту бюджету на рівні 2-3% валового національного продукту.



 Поміркуйте, яке сальдо формує цей бюджет ?

 Карикатуры на разные темы | Лолкот.Ру

Що таке Податки?
Податки є основним джерелом наповнення дохідної частини бюджету країни.
Податок — це встановлена законодавчим органом влади сума обов’язкових коштів, які сплачують фізичні та юридичні особи до бюджету в певний строк. Основними його характеристиками є безповоротність (надходять тільки у державний бюджет), строковість (кожного місяця, щоквартально, одноразовий), обов’язковість. Кожна країна формує свою податкову систему. Однак, її обов’язковими елементами є такі: об’єкт оподаткування, суб’єкт оподаткування, джерело податку, ставка податку, одиниця оподаткування.
Додаткова інформація
Про Державний бюджет України у 2017 р.
У 2017 році доходи бюджету України становили 1 131 млрд грн., а видатки — 1 229 млрд грн. Дефіцит бюджету України дорівнював 106 млрд грн.
У 2017 році у бюджеті було складено
Видатки
Доходи
на освіту — 184 млрд грн.,
 соціальний захист — 141 млрд грн., пенсійне забезпечення — 290 млрд грн.,
 охорону довкілля — 9 млрд грн., підтримку економіки — 114 млрд грн., медицину — 101 млрд грн., правоохоронні органи — 87 млрд грн., Збройні сили — 77 млрд грн., утримання державного апарату — 60 млрд грн.,
 комунальне господарство — 27 млрд грн.,
 культуру і спорт — 25 млрд грн., відсотки за запозиченнями — 114 млрд грн
податок на додану вартість — 303 млрд грн.,
податок на доходи фізичних осіб — 178 млрд грн.,
єдиний соціальний внесок — 142 млрд грн.,
 акцизний податок — 125 млрд грн., податок на прибуток підприємств — 73 млрд грн.,
надходження від Національного банку України — 45 млрд грн.,
 інше — 264 млрд грн. 

Варто знати
В Україні у 2011 році було прийнято Податковий кодекс України, у якому подано вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, визначено платників податків та зборів, їхні права й обов’язки, компетенцію органів контролювання.
Громадяни мають усвідомлювати важливість податків та зборів для розвиту соціальних цілей держави. Перелік прав та обов’язків платників податків наведений у Податковому кодексі України. Серед основних обов’язків платників податків є такі: сплачувати відповідні суми та податки; вести звітність щодо сплати податків; подавати своєчасно податкову звітність; стати на облік в органах контролювання та інші.
Платники податків мають такі права: отримувати в органах податкової служби інформацію про податки та збори; представляти свої інтереси в органах контролювання самостійно або через уповноваженого представника чи податкового агента; користуватися податковими пільгами; на зарахування чи повернення надміру сплачених, а також надміру стягнутих сум податків і зборів, пені, штрафів та інші.
Залежно від рівня державних структур, які встановлюють податки і збори, останні поділяють на загальнодержавні та місцеві.
Види податків
Загальнодержавні податки
Місцеві податки та збори
податок на прибуток підприємств
податок на доходи фізичних осіб
податок на додану вартість
акцизний податок
екологічний податок
рентна плата
мито
податок на майно
єдиний податок
збір за місця для паркування транспортних засобів
туристичний збір

Домашнє завдання:
1.    Опрацювати опорний конспект
2.    Опрацювати С. 139-141
3.    Виконати завдання на свій рівень:
-      Середній рівень (до 6 б): Що таке бюджет, податки? Дати письмову відповідь на питання, виписати поняття дефіцит, профіцит, сальдо в зошит
-      Достатній рівень (до 7-9 балів): користуючись інтернет-ресурсами, відшукайте країни із профіцитним і дефіцитним бюджетами. Результати запишіть у таблицю.(по 4 країни)
-      Високий рівень (10-12 балів): користуючись спеціалізованою довідковою літературою та інтернет-ресурсами, відшукайте інформацію щодо наступних ставок оподаткування в Україні:
Ставка податку
Податок на прибуток підприємства
Податок на доходи фізичних осіб
Податок на додану вартість
Єдиний податок








Немає коментарів:

Дописати коментар