четвер, 8 квітня 2021 р.

Дистанційне навчання. 10 клас . Всесвітня історія.


9 квітня
Тема: Початок Другої світової війни
1 вересня 1939 року. Війна, у якій перемогли Гітлер і Сталін?

Основні дати:
1 вересня 1939 р.
- початок Другої світової війни.
Листопад 1939 р.
- прийняття Західної України і Західної Білорусії до складу СРСР.
Листопад 1939
- березень 1940 р. - війна між СРСР і Фінляндією.
Червень 1940 р.
- приєднання  Бессарабії й Північної Буковини до СРСР.
Серпень  1940 р.
- приєднання Латвії, Литви, Естонії до СРСР.
27 Вересня 1940 р.
- укладення Троїстого пакту між Німеччиною , Італією, Японією. 

Сьогодні ми продовжимо розгляд всесвітньої історії кінця 30-х років і ознайомимося з темою «Друга світова війна. Початок війни»
Метою уроку буде розгляд причин, характеру та подій, з яких розпочалася Друга світова війна, визничаючи їх  за допомогою історичної карти, аналізуючи документальні джерела, шукаючи відповіді на проблемні запитання

Пояснення нового матеріалу
1.     Причини, характер. Періодизація  Другої  світової війни.
Друга світова війна належить до числа найзначніших історичних подій ХХ ст. Вона тривала шість років, охопивши майже всі континенти і океани.
§  Друга світова війна назрівала протягом багатьох років.
§  Причини її були складними і різноманітними.
Одна із основних – нерівномірність економічного і політичного розвитку країн світу, якому сприяли Версальсько – Вашингтонська система та економічна криза 30-х років, що призвели до різкого загострення суперечностей між країнами й утворенню двох коаліцій, які боролися одна з одною.
Причиною війни стало також прагнення тоталітарних держав  (Німеччина, Італія, Японія, СРСР) до нового переділу світу, захоплення колоній , джерел сировини і ринків збуту.
 Запишіть причини війни в зошит
§  Країни (коаліції) та їх плани.
Німеччина розраховувала поневолити сусідні країни, розгромити СРСР, створити нову колоніальну систему в Африці і на Близькому Сході.
Італія хотіла перетворити Середземне море на «Італійське озеро», підкоривши собі країни Балканського пів острова і Близького Сходу, частину Східної і Північної Африки.
Японія мала намір захопити Китай, частину СРСР, Бірму, Малайзію, Індонезію, Філіппіни і країни південних морів.
§  Характер Другої світової війни
Характер Другої світової війни був справедливим, національно – визвольним для народів і країн, що стали жертвами агресії і були окуповані. Для країн агресорів був несправедливим і загарбницьким.

§  Періодизація Другої світової війни \
Перший період – 1 вересня 1939 р. – 22червня 1941 р. (Напад Німеччини на Польщу – початок агресії проти СРСР).
Другий період – з 22червня 1941 р. – до листопада 1942 р. (розширення фашистської агресії: від нападу Німеччини і її союзників на СРСР до контр наступу під Сталінградом).
Третій період – листопада 1942 р. -  до грудня 1943 р. (докорінний злам у ході війни: від контрнаступу під Сталінградом до наступу в Україні).
Четвертий період – із січня 1944 р. – до 8 травня 1945 р. (розгром фашизму в Європі: від наступу під Ленінградом до капітуляції Німеччини).
П’ятий період – з 8 травня 1945 р. – до 2 вересня 1945 р. (від капітуляції Німеччини до капітуляції Японії).
Запишіть періодизацію війни в зошит

2.     Військові дії  вересень1939 –  червень 1941 років.
Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 р. нападом Німеччини на Польщу. Пов'язані договорами про взаємодопомогу з Польщею Англія і Франція 3 вересня 1939 р. оголосили війну Німеччині.
а)      Операція «Вайс».  Напад на Польщу.
Німецький генеральний штаб, враховуючи небезпеку війни на два фронти, застосував проти Польщі так званий «Білий план», або «Вайс», розрахований на бліцкриг (блискавичну війну). Стратегічний задум зводився до того, що на крайніх флангах створювалися два сильні угруповання: група армій «Південь» і група армій «Північ», їхнім завданням було завдати одночасно глибокий охоплюючий удар загальним напрямком західніше Варшави. Після зустрічі обох армій усі польські війська мали, опинившись в оточенні, бути знищеними.
До війни готувався і Радянський Союз, якому згідно із таємним протоколом мала відійти територія Польщі до р. Вісла.
Розглянемо співвідношення сил сторін на  1 вересня 1939 року.

Малюнок
Країна
Німеччина
1500 тис.
2533
13500
2231
Польща
1000 тис.
887
4300
824
СРСР
617588
4733
4959
3298

1 вересня 1939 р. о 4.45 німецька авіація завдала ударів по польській території, а німецький лінкор «Шлезвіг Гольштейн», який заздалегідь прибув до польського узбережжя, відкрив вогонь по півострову Вестерплятте. Сухопутні сили вермахту перейшли кордон і вдерлися до Польщі, з заходу - із Східної Німеччини, з півночі - із Східної Пруссії і з півдня - із Словаччини.
8 вересня головні сили Польщі були розгромлені. Героїчною сторінкою польської історії стала оборона пів острова Вестерплатте, міст Варшави, Кракова, Гдині.
17 вересня польський кордон перетнули радянські війська. СРСР виступав у ролі агресора, приєднавши до себе значні території. 
Робота з  фото-джерелами (Дотаток2):
Додаток 2
Газета «Красная Звезда» (Червона Зірка) публікація «Оперативных сводок Генштаба РККА» від 21 вересня 1939 года
Запитання (усно)
1.     Про що свідчать ці оперативні зведення?

2. Робота з документом.
Договір про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом
23 серпня 1939 року.
Уряд СРСР та уряд Німеччини керуючись бажанням укріплення справи миру між СРСР та Німеччиною і виходячи з основних положень угоди про нейтралітет, підписаної між СРСР та Німеччиною в квітні 1926 року, прийшли до наступних домовленостей:

Стаття І
Обидві сторони що домовляються беруть неа себе обов'язок утримуватись від всякого насилля, від всякої агресивної дії і всякого нападу по відношенню один до одного, як окремо, так і разом з іншими державами.
Стаття II
В випадку якщо одна з сторін що домовляються стане об'єктом військових дій з боку третьої держави, друга сторона що домовляється не буде підтримувати ні в якій формі цю державу.
Стаття III
Уряди обох сторін що домовляються залишаться в майбутньому в контакті один з другим для консультацій, щоб інформувати один другого з питань які зачіпають їх спільні інтереси.
Стаття IV
Ні одна з сторін що домовляються не буде приймати участь в будь-якому угрупуванні держав, яка прямо чи побічно направлена проти другої сторони.
Стаття V
В випадку виникнення суперечок або конфліктів між сторонами що домовляються з питань того чи іншого роду, обидві сторони будуть вирішувати ці суперечки або конфлікти виключно мирним шляхом в порядку дружнього обміну думками або в потрібних випадках шляхом створення комісії з врегулювання конфлікту.
Стаття VI
Цей договір підписується строком на десять років, з тим що, оскільки одна з сторін які домовляються не денонсує його за рік до закінчення строку, строк дії договору буде вважатись автоматично продовжений на наступні п'ять років.
Стаття VII
Цей договір має бути ратифікований в найкоротший строк. Обмін ратифікаційними грамотами повинен відбутися в Берліні. Договір вступає в силу негайно після його підписання.
Складений в двох примірниках, на німецькій та російській мовах, в Москві 23 серпня 1939 року.


Відуряду СРСР                                                                   Від уряду Німеччини
В. Молотов                                                                                    І. Ріббентроп
Договір був ратифікований: Верховною Радою СРСР та рейхстагом Німеччини 31 серпня 1939 року.
Обмін ратифікаційними грамотами відбувся 24 вересня 1939 року в Берліні.


Таємний додатковий протокол до Договорупро ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом                / 23 серпня 1939 рік /

При підписанні угоди про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом уповноважені обох сторін що нижче підписалися обговорили в суворо конфедеційному порядку питання про розподіл сфер обоюдних інтересів в Східній Європі. Це обговорення призвело до наступних результатів:
1.  В випадку територіально - політичної перебудові областей, які входять до складу
Прибалтійських держав ( Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва ), північний кордон Литви одночасно є
кордоном сфер інтересів Німеччини і СРСР. При цьому інтереси Литви по відношенню Віденської
області визнаються обома сторонами.
2.  В випадку територіально-політичної перебудови областей, що входять до складу Польської       держави, кордон сфер інтересів буде приблизно проходити по лінії річок Нарева, Вісли, Сяна.
Питання, чи є в обоюдних інтересах зберегти незалежність Польської держави і якими будуть її
кордони, може бути остаточно вияснене тільки на протязі подальшого політичного розвитку. В
усякому разі обидва уряди будуть вирішувати це питання в порядку дружньої обоюдної згоди
3. Що стосується південного сходу Європи з радянської сторони підкреслюється інтерес до Бессарабії. З німецької сторони заявляється про її повну політичну незацікавленість в зазначених областях.
4.   Цей протокол буде зберігатись обома сторонами в суворій таємниці.
Москва 23 серпня 1939 року
Від уряду СРСР                                                        Від уряду Німеччини
В. Молотов                                                                          І. Ріббентроп

            Роз'яснення до таємногопротоколу від 23 серпня 1939 року
/ 28 серпня 1939 року/
З метою уточнення першого абзацу п. 2 таємного додаткового протоколу від 23 серпня 1939 року цим пояснюється, що цей абзац потрібно читати в наступній редакції:
« 2. В випадку територіально-політичної перебудови областей, що входять до складу Польської держави, кордон сфер впливу інтересів Німеччини та СРСР буде приблизно проходити по лінії річок: Тіси, Нарева, Вісли та Сяну».
Москва,28 серпня 1939 року
За уряд СРСР
                                                                             За уряд Німеччини
В. Молотов                                                                               Шуленбург

Опрацювавши документ заповніть таблицю
Країна
Загарбані території
Німеччина

СРСР



Розпочавши Другу світову війну, Німеччина за підтримки Іта­лії фактично встановила свою гегемонію в Європі.

Домашнє завдання: §28 читати
Середній рівень: складіть хронологічну таблицю подій першого періоду війни;
Достатній рівень: §28, С.133 №13 (письм.)
Високий рівень: у формі есе дайте відповідь на питання: Чи можна поставити СРСР на одну сходинку з Німеччиною через факт розв’язання радянсько-фінської війни?

Немає коментарів:

Дописати коментар